A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальна установа
"Центр професійного розвитку педагогічних працівників"
Стрийської міської ради Стрийського району Львівської області

Новини

Вереснева зустріч вихователів ГПД

06 вересня 2023 року у наш Центр завітали вихователі групи подовженого дня. Оскільки триває реформування освіти, впровадження Нової української школи ,то вихователі продовжують роботу вчителя початкових класів, розпочату в першій половині дня, активно використовуючи методики НУШ як  базу для організації роботи ГПД. Особливістю педагогічної діяльності в умовах воєнного стану стає вихід на нові рівні максимальної відповідальності як за безпеку учасників освітнього процесу, так за їх психологічний та емоційний стан, за надолуження освітніх втрат. Це потребує від вихователів  додаткових знань, вдосконалення професійного розвитку, щоденної стійкості та мужності. Спільно обговорили особливості організації роботи в ГПД, окреслили коло актуальних питань з професійного розвитку на 2023/24 навчальний рік. Консультантка ЦПРПП Світлана Готиш провела тренінг  “Взаємодія у професійному середовищі на засадах партнерства і підтримки”. Вдалого нового старту!

14:36 06.09.2023

Зустрілись керівники позашкілля

5 вересня на базі Центру проведено вересневу зустріч “Організаційно-педагогічні технології в практиці роботи закладів позашкільної освіти” з директорами, заступниками, методистами ЗПО. Консультанка Світлана Готиш підкреслила важливість та актуальність позашкільної освіти у воєнний та повоєнний час, звернула увагу на зміст Концепції Державної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання на період до 2025 року, на військово-патріотичне виховання, організацію благодійної і волонтерської діяльності, соціальне партнерство. Вона акцентувала увагу на швидкому доповненню змісту освіти, програм, методичного забезпечення з урахуванням воєнного часу та післявоєнної відбудови. В дискусійній платформі з аналізом роботи щодо професійного зростання за минулий навчальний рік та завданнями  на 2023-2024 н.р. взяли участь директори, заступники, методисти закладів позашкільної освіти нашої громади. Для всіх учасників проведено тренінг  “Взаємодія у професійному середовищі на засадах партнерства і підтримки” у рамках програми підвищення професійної майстерності. Дякуємо керівникам закладів позашкілля за активну співпрацю з Центром!

14:29 05.09.2023

Стартуємо в новому році

4 вересня відбулася вереснева зустріч педагогів-організаторів. Обговорили багато цікавих креативних ідей щодо організації виховної роботи та надихнулись на подальшу працю в наш не дуже простий час. Дуже важливо, щоб виховна система освітнього закладу була дієвою та ефективною, щоби було комфортно учням, їхнім батькам та вчителям в освітньому закладі. Консультантка Світлана Готиш провела  тренінг  “Взаємодія у професійному середовищі на засадах партнерства і підтримки” у рамках програми підвищення професійної майстерності. Зустріч педагогів дала можливість зробити висновки про запити і потреби спільноти та стала підґрунтям для планування подальшої співпраці. Учасники зустрічі мали можливість отримати відповіді на актуальні питання щодо організації супроводу професійного розвитку педагогів в умовах сьогодення. Дуже цікавою для присутніх була екскурсія вулицею О.Бобикевича  у Стрию, яку провела для колег голова спільноти Зоя Мадилюс, педагог-організатор Стрийської гімназії №4.Одночасно присутні ознайомилися з організацією та проведенням квесту. Вулиця Олекси Бобикевича містить багато цікавих будинків кінця ХІХ – початку ХХ століття. У садибі навпроти краєзнавчого музею жив Євген Олесницький – громадсько-політичний і культурно-освітній діяч‚ адвокат і парламентар. Олесницький разом з однодумцями Остапом Нижанківським  та Олексою Бобикевичем працювали над створенням багатьох організацій Стрийщини, їх називали «стрийською трійцею».

14:22 04.09.2023

Вереснева зустріч

04 вересня в Центрі відбулася зустріч заступників директорів з виховної роботи. Обговорювали особливості організації виховного процесу в закладах освіти в новому навчальному році. В цей нелегкий час співпраця з іншими  є одним із ефективних способів подолати самотність, ізоляцію, розділити тягар війни .Консультантка ЦПРПП Світлана Готиш  провела тренінг “Взаємодія у професійному середовищі на засадах партнерства і підтримки” у рамках програми підвищення професійної майстерності . Відомо, що до успіху легше прийти разом, тому в школі має бути атмосфера підтримки один одного та безпеки. Під час тренінгу заступники активно взаємодіяли: аналізували побачене й почуте, працювали в групах, презентували результати своїх дискусій, вдосконалювали навички ведення діалогу, практикували, як уникати «токсичних фраз» та чим їх замінити ,знайомилися із опорною картою стадій розвитку професійних ролей у колективі. Дякуємо за співпрацю і запрошуємо до професійної комунікації!

14:15 04.09.2023

Онлайн-тренінг «Розвиток мовної та комунікативної компетентностей. Вчимося говорити на камеру»

    Чи можна навчатися легко та впевнено говорити на камеру?Так!      Впродовж 23-26 травня 2023 року консультантка центру професійного розвитку Світлана Готиш проводила цікавий онлайн-тренінг «Розвиток мовної та комунікативної компетентностей. Вчимося говорити на камеру» з педагогічними працівниками ЗЗСО громади. А це:

15:52 04.06.2023

Дослідницька робота в ГПД

26 квітня 2023 року в актовій залі ЦПРПП відбулося чергове засідання кластеру «Робота вихователя ГПД-це не нудно». Говорили про організацію дослідницької роботи в групі подовженого дня. Світлана Готиш, консультантка ЦПРПП, ознайомила з основними етапами навчальної дослідницької діяльності молодших школярів, навичками та вміннями, що необхідні дітям для виконання дослідницьких завдань.Дослідження – це, перш за все, прояв цікавості. Воно веде дітей до власних маленьких відкриттів, а вихователі ГПД, виступаючи в ролі помічників , допомагають дітям пізнавати і зрозуміти природу, навчають науково мислити.З метою активізації пізнавальної та дослідницької діяльності, вихователі ГПД можуть вдало використовувати і музейну педагогіку. Предметно-просторове середовище Стрийського краєзнавчого музею «Верховина», як відзначали учасниці семінару, дуже мотивує досліджувати світ, що нас оточує. Вдячні всім за співпрацю!

16:40 26.05.2023

Безкоштовні курси української мови для внутрішньо переміщених осіб

Безкоштовні курси української мови для внутрішньо переміщених осіб.   Центр професійного розвитку педагогічних працівників запрошує тих, хто хоче впевнено почуватися в україномовному морі інформації, спілкуватися легко й невимушено. Ви зможете

09:55 02.05.2023

Вчимось досліджувати

25 квітня 2023 року консультанти ЦПРПП спільно з працівниками Стрийської міської станції юних натуралістів провели семінар «Формування навичок дослідницько-експериментальної роботи учнів з біології у позакласний час» для вчителів біології та керівників гуртків еколого-натуралістичного напряму.Світлана Готиш, консультантка Центру, у своєму виступі звернула увагу на особливості й перспективність дитячого дослідництва для навчання учнів, усвідомленого вибору і отримання ними професії, відзначила, яка роль вчителя Нової української школи в організації дослідницької роботи, інформувала, як можна за допомогою онлайн-джерел прокачати свої навички щодо організації дослідницької роботи.Опришко Ліліана Юріївна, методист Стрийської міської станції юних натуралістів, детально розповіла педагогам – учасникам семінару про науково-дослідницькі конкурси («Юний дослідник», «Дотик природи», Всеукраїнський конкурс винахідницьких та раціоналізаторських проектів тощо), вимоги та підготовку юних дослідників до захисту конкурсних робіт, отримані результати науково-дослідницьких робіт юннатів та про їхню участь в національних етапах ряду профільних заходів. Наголосила,що потрібно завжди знаходити баланс між дотриманням наукової традиції (навчати школярів культурної традиції дослідження) і новизною, неординарністю при організації дослідницької роботи.Своїми творчими напрацюваннями та власним педагогічним досвідом з напрямків екологічної освіти і виховання, проведення експериментальної, дослідницько-натуралістичної та природоохоронної роботи з учнівською молоддю поділилися керівники гуртків Стрийської міської станції юних натуралістів , педагоги-натхненниці – вчитель біології Стрийської ЗШ І-ІІІ ст. №1 Романовська Ростислава Юріївна та вчитель біології Стрийської ЗШ І-ІІІ ст. №8 Блажієвська Тетяна Борисівна, з якими зацікавлено спілкувались учасники заходу.Директор Стрийської міської станції юних натуралістів Кирилів Оксана Василівна зазначила, що дітям завжди цікаво досліджувати, експериментувати, створювати проєкти, і саме така робота є першою сходинкою до справжнього наукового дослідництва в галузі природничих наук та охорони довкілля.

16:35 25.04.2023

Майстер-клас

Писанка – це наш культурний символ, код нації, який передавався з покоління до покоління. Спробувати зробити писанку власноруч – це дуже цікаво . Техніка виготовлення писанки традиційним способом, а також складніші способи (обплетення бісером, оздоблення мозаїкою з бісеру та ін.) використовуються переважно в гуртковій роботі, бо їх виготовлення займає немало часу. Саме тому на майстер-клас у Центр професійного розвитку педагогічних працівників ми запросили керівників гуртків художньо-естетичного спрямування. Модераторами заходу були Світлана Готиш, консультант ЦПРПП, та керівники гуртків Центру дитячої та юнацької творчості Цап Ольга Йосипівна та Улинець Лілія Василівна. Майстрині заздалегідь підготували для учасників майстер- класу писачки, свічки та барвники, поділилися секретами розпису великодньої писанки, таємницями візерунків і символів та магією кольору. Для усіх була чудова нагода з легкістю поринути в глибину народних звичаїв та створити унікальний оберіг.Кожен слухач курсів написав свою неповторну писанку, багатоколірну та з власнообраними символами. Нехай ці писанки будуть оберегами для наших колег – педагогів. Упевнені, що набутий досвід кожен з вас зможе використати на заняттях зі своїми вихованцями.

14:11 04.04.2023

Вхід для адміністратора